2009. szeptember 9., szerda

a füzéri vár

 
Aki a környékre vetődik, annak tényleg érdemes eljönnie ide. Már az odavezető úton is gyönyörű látványt nyújt a táj és a vár romjai. A vár lábainál van egy aszfaltozott parkoló, és büfé, de kávét inkább igyál előtte máshol, és a kis-nagy dolgokat is jobban jársz, ha máshol intézed. Onnan már csak gyalog lehet felmenni először egy erdei úton, utána meg közvetlen a vár alatt sziklalépcsőkön, ami inkább szikla, mint lépcső, mert 1000 év alatt kicsit elkoptak a kivájt lépcsőfokok. Betonacélból van egy ingatag korlát, de a célnak megfelel. Felfelé és lefelé is segít a biztos haladásba. Nyirkos időben viszont eléggé csúszhatnak ezek a kopott kövek. A tűsarkú cipő halálfejes megoldás, inkább túracipő vagy esetleg edzőcipő alkalmas ide. Pár éve folyik a vár restaurálása a táblák tanúsága szerint, tehát a váron is van már mit nézni.
Az egész vár hangulatát a várkápolna uralja.
De a kilátás is nagyon jó a környékre.
Ha már itt vagyunk, nézzünk ki az ablakon is! :-)
Említendő történelmi vonatkozása talán annyi, hogy 1526-ban amikor jöttek rokonlátogatásra a törökök Magyarországra, pár hónapig itt volt a Magyar Szent Korona. A vár akkori ura Perényi Péter koronaőr volt, és úgy gondolta jobb neki itt fent, mint Visegrádon.
Füzért elhagyva is gyönyörködhetünk még a várba és a vadregényes tájba a környező utakról.
Nem a tehenes képet raktam fel, de ez így is tökéletes.
Szerintem jó célpont egy kiránduláshoz. A Füzérradványi Károlyi kastély is útba esik. De erről egy következő alkalommal szólok...